Jeg leser til pedagogisk assistent

Dvs arbeid med barn i alderen 0-9 år i barnehage, skole og SFO, veldig intressant og også utfordrende.

Jeg hadde ingen som helst utdannelse ang barn da jeg selv ble mor til 4 og tidvis også var dagmamma for flere, men jeg hadde i et år hatt eneansvarfor min mindre bror i en periode, samt vært heldøgnsdagmamma for noen andre barn ca et halvt år. Jeg produserte ikke egne barn før ca 6-7 år etter det da!  😉

Det morsomme er at når jeg nå årtier etter leser fag, så er det bare så selvfølgelig allting jeg bare gjorde rent instingtsvis, men som nå kanskje kan utløse de største kriser i dagliglivet; Som: Hva skal barnet ha på seg i dag?

Altså, alt fra mitt første barn var 1-2 år og de andre etter, så var det aldri et spørsmål: JEG la frem kler til de alle på badekarkanten om kvelden før jeg la meg, basert på værmeldingen og årstid seff, det eneste diskusjonsgrunnlaget kunne være strømpebukse på høsten eller på våren, men mamma hadde alltid siste ordet.

Når det gjaldt hygiene, så SPURTE man aldri barnet på 1-3 år: Skal vi gå og skifte bleien nå?? Hva er det for tull da? Et barn i den alderen har ikke peiling på slikt, så i stedet for så sier man rett og slett: hei du snuppa mi, nå skal vi skifte bleien din, enkelt og greit, og ferdig med det. Barnet har ikke noe valg i utgangspunktet, så hvorfor spørre? Å spørre i en slik situasjon vil sette barnet i en umulig situasjon, for bleien MÅ skiftes uansett!

Samme med måltider/mat, ja, jeg vet det er vanskelig! Og jeg har selv stått helt overbesiende og sagt at han har ikke spist NOEN ting i dag, bare 4 biter brød til frokost og 3 til lunch! Oj, det er jo nesten et helt stykke brød det, om man har skjært bort skorpen! (hahahhaha)  Så ikke undervurder barnet ditt, de spiser når de er sultne.

Men for mange valg kan være frustrerende og vanskelige: Tilby de faste måltider med mat som alle spiser, og gjerne mat du ikke spiser selv, smak er forskjellig, ta bort maten etter en hvis tid, da er måltidet over og man må vente til neste.  Noe frukt i mellomtiden kan tillates, men ikke Biola, youghurt og annet som er svært mettende, da vil dette bli som en «bonus» for de man ikke spiser det alle andre blir tilbudt i et vanlig måltid man skal være en del av.

Vanskelig, ja, jeg vet!

Men om man tenker seg om og klarer å være prinsippfast på noen få ting som nevnt her, så er ikke barneoppdragelse noe hokuspokkus i det hele tatt.

Hva tenker du?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Jeg leser til pedagogisk assistent

 1. Ana Marie sier:

  Huff.. det virker så vanskelig :p

  • iggibogg sier:

   Neida,

   Litt vanskelig tja. men det handler om å være konsekvent på viktige ting som hygiene, påkledning og mat, og så kan man heller velge sine kriger utenom det.

   Men å være en vinglepetter: ja den ene dagen og nei den neste på samme ting det er aldri bra.

   Sette seg nede og tenke over:, Hvorfor Ja, hvorfor Nei? Og når man velger nei, så skal det være velbegrunnet, og det må forklares til barnet.

   De er faktisk veldig gode til å ta argumenter om de bare får en skikkelig forklaring og gode argumenter forklart.

   😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s