Mitt ungdoms Geilo

Så på showet fra Momarkedet i kveld, og noen melodier vekket til live gamle minner fra min beste ungdomstid, de 4 årene jeg bodde og arbeidet på Geilo fra 1974 til 78. WOW for en flott tid det var!

Spesielt må jeg berømme Ustedalen Høyfjellshotell hvor jeg jobbet og bodde, og deres personalpolitikk, eller til tider mangel på slikt, da t.eks en direktør vi hadde bare brått dro på ferie og etterlot oss ansatte uten mål og mening med et stort bryllup å arrangere! Men vi, vi sto’an av og bryllupet ble flott, hallo? Vi hadde jo arbeidsmoral, ikke sant? Da forholdet ble kjent av eierne av hotellet ble vi ansatte rikelig belønnet, og direktøren fikk sparken  ;-).

Men det var Geilo ja, og jeg lover, på 70-tallet var det det hotteste vintersportsstedet både for Bergenssoss og Oslo/Bærumssoss og midt i dette bodde og jobbet vi, og tilbrakte vår fritid, og vi var unge og spreke og tålte mang en både våkenatt (fest) og så jobb i ukesvis av gangen, kunsten var å innta lite alkohol når man var på «byen», og det gikk fint. Vi på Ustedalen hadde et stort rom i det som var «hytto» nederst på tomten, et falleferdig bygg, der ble det stadig samling av alle musikerne som hadde jobb på hotellene etter at jobben var avsluttet for natten, så samlest vi alle der til fortsatt jamming og fest og party til langt ut på neste dag, for de som ikke hadde morgenvakt!  😉

Noe som var ganske unikt var at vi som jobbet på Ustedalen, vi ble der, i årevis, pga det gode miljøet vi hadde på personalboligen, på de andre hotellene skiftet de arbeidere nesten hver sesong.

Å nevne er også at miljøet blandt vi som jobbet på hotellene og de få spisestedene var ganske så multinasjonalt, mest fra Norge seff, men også fra Nederland, Danmark, Sverige, England, Irland, Australia, New Zealand, Amerika, Polen, Ungarn, daværende Tjekkoslovakia, Jugoslavia,Japan,Island,Italia,  you name it  ;-). Vi var en herlig smørje!

Jeg selv startet min karriere som servitør på Ustedalen, det var ikke snakk om noe fagbrev på den tiden, bare at man kunne te seg og være høflig, og kunne bære et fat med mat til 6 personer på strak arm, og legge på tallerknene med stil uten å søle i fanget på gjesten.Det var greit på kveldsvakten. Det som var mindre greit var tidligvakten hvor man hadde frokost og lunsj hvor hundre Oslo og Bergensoss og svensker sølte så godt de kunne med cornflakes, syltetøy, melk og juice til frokosten slik at man nesten ikke klarte å rengjøre gulv og bord til lunsj, og det samme spetakkelet etter lunsj og klargjøre til middagen!Så jeg konverterte snarest til oppvasken på kjøkkenet! Mye hyggeligere miljø blandt kokkene og oss som vasket opp, og gode gamle Birgit som stod i skrubben og hadde alltid gjort det, og da mener jeg alltid! Hun var nesten 80 da jeg var der, jeg tror hun ble nærmere 100 før hun takket for seg!

Ustedalen var eid av diverse fagforeninger innenfor Televerket på den tiden jeg var der, hvilket vil si at de hadde et styre som ansatte og evt avsatte forskjellige direktører/daglige ledere. Vi ansatte så noen komme, og noen gå, men siden vi var stabile, så ble vi både hørt og sett av styret, noe som medførte at vi selv styrte mye ang opprykk i stillinger innenfor bedriften, og slik havnet jeg i resepsjonen, hotellets hjerte og være eller ikke være! Jeg var også bartender i tillegg i en periode hvor vår faste bartender Turid var borte av forskjellige årsaker. Å nevne er at jeg og Turid var bestevenner og bodde sammen i de to årene dette dreier seg om, hun som bartender og jeg som resepsjonist, men det var ikke et problem for ledelsen.

Jeg lærte utrolig mye i mine 2 år i resepsjonen, kundebehandling, språk, å sikre belegg, kontakt med samarbeidende reisebyråer osb, og ikke minst: sette opp lister for husøkonom/stuepiker og også hadde jeg ansvar for å sette opp arbeidslister for både kjøkkenpersonellet og servitørene.

Men tilbake til det morsomste fra tiden på Geilo: Vi på Ustedalen var som sagt stabile, derved ble vi også lettere kjent med Geilingene, de fastboende, de kjekkeste, de kuleste, de som BETYDDE noe! Og vi, vi var attraktive nok og ble tatt i i betrakting i deres gjøren og laden. T.eks det årlige skaldyrpartyet på Holms hotell! Hahahha. Men seriøst, det var IT å være med på!

Mindre seriøst var at vi på personaboligene på Ustedalen ble et samlingssted for skibomsene, og de som fikk jobb som skilærere, vi var jo så mange hyggelige jenter der, og i vintersesongen så endte vi opp  med å ha i allefall 3-4 skilærere på flatseng på rommene våre, og også helt ut i gangen på anekset, og de slåss daglig om den grønrutede jakken å ha på seg når de skulle ut om kvelden, og om et par rene sokker!

Gud så snille vi var med de, vi vasket tøy og stod i, men vi også beriket oss om det gjaldt: En merkegenser her og der, som aldri mer så dagens lys, et par solbriller som var kule, (de har jeg ennå) en «Grønn skimrende kondomdress» ble min og jeg ble kul, det var gi og ta.

Merkevarbygging foregikk i stor stil.

Nest siste året mitt på Geilo kom et svensk team oppover, i påsken av alle ting, uten å ha bestilt plass noe sted. helt utrolig, da påske er høysesong og fullt alle steder. De kom til oss på Ustedalen og ba på sine knær……….  Siden vi ansatte ikke da heller hadde noen særlig ledelse å forholde seg til, så fikk de bomberommet til disposisjon, på flatsenger. Gud så glad de ble. jeg husker ikke firmaet det representerte.

Ganske så symptomatisk for hvordan ting foregikk på et hotell på Geilo i den tiden, et hotell uten styring fra gjeldende ledelsen, men vi som var der, vi hadde det kjempegøy og lærte masse om det å ta ansvar og kundebehandling uten fagbrev.

Jeg synes det er synd at man nå må ha fagbrev forå kunne servere en kopp kaffe!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s